特別講義 恊働的な美学:現代美術のグローバルな傾向?

G Borggreen

日時:6月28日(火)16:30-18:00
場所:東京藝術大学千住キャンパス第3講義室
講演者:グンヒルド・ボーグリーン
   (コペンハーゲン大学 芸術・文化研究学部美術史・視覚文化准教授)
司会:毛利嘉孝(東京藝術大学)
言語:英語のみ(通訳なし)

講演者略歴

グンヒルド・ボーグリーン|Gunhild Borggreen
コペンハーゲン大学芸術カルチュラルスタディーズ学部美術史・視覚文化准教授。特にパフォーマンス、ジェンダー、国民性やポストヒューマン美学、ロボット文化に注目しつつ日本現代美術、視覚文化の研究を行っている。これまで、Performance Research and Copenhagen Journal for Asian Studiesなどで論考を発表するほか、Performing Archives / Archives of Performance (Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 2013)の編著、Social Aesthetics. Ambience – Imaginary (eds. Michelsen and Tygstrup; Leiden: Brill, 2015); Transvisuality: The Cultural Dimension of Visuality (eds. Kristensen, Michelsen, and Wiegrand; Liverpool University Press, 2015), Comics & Power. Representing and Questioning Culture, Subjects, and Communities (eds. Magnussen, Cortsen, and La Cour; Cambridge Scholars Publishing, 2015)などに寄稿している。

※授業の一環として開催されますが、聴講可なのでお問い合わせ下さい。
連絡先:mouri@fac.geidai.ac.jp

Outline

Date: 28th July 2016 (Tue) 16:30-18:00
Place: Lecture Room 3, Senju Campus, Tokyo University of the Arts
Speaker: Gunhild Borggreen (Associate Professor in Art History and Visual Culture at the Department of Arts and Cultural Studies,
University of Copenhagen)
Moderator: Yoshitaka Mori (Professor, Tokyo University of the Arts)
Language: English (no translation available)

Profile

Gunhild Borggreen is an Associate Professor in Art History and Visual Culture at the Department of Arts and Cultural Studies, University of Copenhagen. She does research on contemporary Japanese art and visual culture with special attention to performance, gender and nationhood, as well as post-human aesthetics and robot culture. Gunhild has published in journals such as Performance Research and Copenhagen Journal for Asian Studies, and is the editor of and contributor to Performing Archives / Archives of Performance (Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 2013). She has contributed to volumes such as Social Aesthetics. Ambience – Imaginary (eds. Michelsen and Tygstrup; Leiden: Brill, 2015); Transvisuality: The Cultural Dimension of Visuality (eds. Kristensen, Michelsen, and Wiegrand; Liverpool University Press, 2015), and Comics & Power. Representing and Questioning Culture, Subjects, and Communities (eds. Magnussen, Cortsen, and La Cour; Cambridge Scholars Publishing, 2015).

All welcome. No need for booking.
Contact:mouri@fac.geidai.ac.jp